Позицијата на Бугарија во однос на интеграцијата на Северна Македонија е јасна од самиот почеток. Тоа се критериуми кои мора да се исполнат и без нивно исполнување не можеме да кажеме да. Не е потребна промена. Кога ќе го променат однесувањето, тогаш ќе дадеме зелено светло за нивна интеграција.

Вака рече вршителот на должноста министер за надворешни работи Николај Милков на софискиот аеродром додека го чекаа владиниот авион со Бугаринот Христијан Пендиков кој беше претепан во Охрид.

-Во моментов тоа очигледно не е можно, имам чувство дека работите ќе ескалираат и покрај напорите што се прават да се смири ситуацијата. Ова не е само бугарската позиција, туку и европската. Овие критериуми се утврдени во документите усвоени од ЕУ, од сите земји-членки, од нашиот парламент и од парламентот во РСМ“, додаде тој.

Тој рече дека напаѓачите се идентификувани, но не знае дали се приведени.

Имаше намера да се претресат нивните домови. Синоќа има сведоци за сето ова и очигледно е злосторство од омраза бидејќи сведоците тврдат дека Пендиков бил навредуван како Бугарин. Не може да се изјасни дека тоа било домашен спор или за нешто да направи со некои скандали во кафана“, објасни шефот на дипломатијата.