Мицкоски во интервју за „Република“ изјави дека ќе побараат од СДСМ да се огради од своето комунистичко минато како наследник на СКМ-ПДП.

-Борбата на македонскиот народ за своја независна држава во срцето на Балканот започнува од многу порано и во тој континуитет ја имаме организацијата ВМРО кога се случува и Илинденското востание кое не успева, но покажува пркос. Тој континуитет потоа продолжува. Да не биле тие Илинденци, ќе го немало ни АСНОМ, ни првите чети на партизаните кои што ги носат имињата на Гоце и останатите. Дел од тие луѓе, како Павел Шатев и Венко Марковски, завршуваат трагично токму поради репресијата и агресивните мерки на комунистичкиот режим врз нив поради македонското чуство и желбата за сопствена македонска држава. Ако СДСМ, на почетоците СКМ-ПДП го прифати сето ова и се прогласи за наследник на тој комунистички режим најмалку што треба е наместо неосновано да спинува и да лаже, да се извини пред македонските граѓани поради злоделата што тој комунистички режим ги има правено врз македонските дејци, патриоти и луѓето кои се бореле за сопствена македонска држава, вели Мицкоски.