Лидерите на Европската унија ветуваат дека ќе го забрзаат производството и ширењето на вакцините против ковид-19, бидејќи појавата на нови варијанти на вируси низ целиот континент претставува нов предизвик.

Собрани за виртуелен самит на 25 февруари, лидерите на ЕУ дебатираа и за идејата за „сертификат за вакцина“ што ќе им дава на луѓето посебни поволности како што се патувања, јадење во ресторани или одење во кино. Претседателот на Европскиот совет, Шарл Мишел, на прес-конференција рече дека има „се поголема конвергенција“ меѓу 27-те лидери за поставување на шема за сертификати за вакцинација, идеја поддржана особено од земји зависни од туризам. Но, тој рече дека засега најголем приоритет останува забрзувањето на ширењето на вакцините.

– Advertisement –

Прикажи повеќе