Лидерите на Европската унија завршија уште една дебата за одговорот на блокот на енергетската криза без договор за ограничување на цените на бензинот, одлучувајќи во раните утрински часови денеска да продолжат да ги испитуваат опциите за ставање на горната граница на трошоците. ЕУ се бори со високите цени на енергијата што ја поттикнуваат инфлацијата и ја зголемуваат можноста за рецесија низ целиот континент, ситуација што ја влоши Русија поради намалувањето на протокот на гас по нејзината февруарска инвазија на Украина. 27-те земји веќе се согласија да ги пополнат складиштата за гас и да ги вратат приходите од енергетските фирми за да ги трошат за помош на потрошувачите со зголемени сметки.

Прикажи повеќе