Во штипско Ново Село верник на лицитација за 1550 евра го купи крстот среде црквата Успение на Пресвета Богородица. На видеото што го објави штипската телевизија М- Нет, се гледа како свештеникот веднаш по положувањето на крстот за Водици, го почнува наддавањето, со како што вели, симболична сума од илјада денари… Некаде на средина како расте сумата, свештеникот објаснува дека парите им требале за да ги подмират сметките за струја и не се за нивни лични потреби, објави Канал 5.

Засега став за ова лицитирање нема ниту од Бреганличката епархија, ниту од Синодот на МПЦ-ОА..