Австрискиот канцелар Себастијан Курц денеска им се обрати на граѓаните по повод претстојниот Божиќ со говор на надеж.

“Тековната 2020 година беше неверојатно тешка. Верувам, а во тоа сите сме обединети, да се радуваме на денот кога конечно ќе можеме да се вратиме во нормала и светот да биде таков каков што го знаеме и цениме”, нагласи Курц.

Тој рече дека не сака да зборува многу за тоа колку е било тешко, бидејќи на Божиќ се слави надежта и благодарноста.

Тој им се заблагодари на граѓаните за истрајноста и издржувањето на ситуацијата

„Ви благодарам на сите за вашиот придонес. Без разлика дали се работи за луѓе кои работат, бизнисмени кои придонесуваат економски да ја поминеме кризата, семејства кои успеаја да врзат крај со крај со работа од дома како и  децата кои учат од дома и секако на сите што се ангажираа за другите луѓе, давајќи им свој придонес, како на непрофитните организации, така и на болниците “, рече тој.

Божиќ, како што нагласи, е празник на надежта, а за надежта, вели тој, има посебна причина, укажувајќи на вакцинациите што ќе започнат во Австрија во недела.

“Со секоја вакцинација, ќе бидеме поблиску до победата над пандемијата. Отсекогаш се знаеше дека есента и зимата ќе бидат многу тешки. И тоа важи и за месеците на почетокот на 2021 година. Тие ќе бидат голем предизвик, но како што ќе биде потопло, колку повеќе вакцинирани, толку поблиску ќе биде летото”. и подобра ситуација “, рече тој.

Курц изрази уверување дека Австрија ќе може да се врати во нормала во текот на летото.

“Во летото 2021 година, заедно ќе ја победиме пандемијата. Во тој поглед Среќни празници и ви благодарам за поддршката. Посакувам на сите нас  2021 година, да нибиде добра година”, заклучи тој.