ПРВИТЕ монети со ликот на британскиот монарх ќе се појават во оптек во поштите низ Велика Британија од четврток.

Портретот на кралот најпрво ќе се појави на монетата од 50 p, со реверсот на монетата или „опашката“ во чест на животот и наследството на кралицата Елизабета Втора. Комеморативната верзија на монетата беше објавена во октомври, генерирајќи рекорден број посетители на веб-страницата на Кралската ковница во следните 24 часа. Околу 9,6 милиони монети од 50 p конечно ќе влезат во оптек, во согласност со побарувачката.

Ребека Морган, директорка на колекционерските услуги во Кралската ковачница, рече: „Денес означува нова ера за ковањето монети во ОК, со ликот на кралот Чарлс III кој се појавува на 50 пени во оптек. На Кралската ковачница и е доверено создавање монети со монарх повеќе од 1.100 години и ние сме горди што ја продолжуваме оваа традиција за време на владеењето на кралот Чарлс III“.

Монетите со ликот на кралицата сè уште се легално средство за плаќање

Ликот на кралот е создаден од скулпторот Мартин Џенингс и Чарлс лично го одобрил. Во согласност со традицијата, портретот на кралот е свртен налево – во спротивна насока од покојната кралица. На предната страна на монетата од 50 p има дизајн кој првично се појавил на круната во 1953 година, во чест на крунисувањето на кралицата.

Вклучува четири четвртини од кралскиот грб прикажан во штитот. Помеѓу секој штит е амблемот на домородните народи: роза, трн, детелина и праз. Сите монети на Обединетото Кралство го носат ликот на кралицата Елизабета Втора. ќе остане законско средство за плаќање и во активен промет.