Лекарите во Непал, држава која се граничи со Индија и која се соочува со тешка епидемиолошка ситуација, предупредија дека кризата би можела да ја прелије таа земја, која исто така бележи рекордни дневни бројки на новозаразени, а недостасуваат и болнички капацитети и кислород.

Во Неапол во четвртокот се пријавени 9.070 нови случаи на коронавирусот додека месец дена порано беа 298.

Дневниот број на починати е исто така најголем од почетокот на пандемијата, така што имаше 58 во средата, а 54 во четвртокот.

– Во моментов, нема слободни кревети во ниту една болница што третира пациенти со лезии. Дури и креветите да бидат испразнети, има голем недостиг на кислород, а ние не сме ниту на врвот на кризата, рече д-р Јитондра Шарма, раководител на болницата за напредна медицина и хирургија во Катманду.

Многумина веруваат дека причината е вториот бран на епидемијата во Индија, кој се прелеа во Непал, бидејќи двете земји имаат долга копнена граница.

Непал има слаб здравствен систем, со помалку лекари по глава на жител од Индија, и има помала стапка на вакцинација од соседот.

Иако Непал ги засили граничните контроли и воведе заклучување во најтешко погодените региони, вклучувајќи го и главниот град, некои стравуваат дека нема да биде доволно за борба против коронавирусот , кој дури достигна и до Монт Еверест.