Јапонија реши да испушти третирана радиоактивна вода од оштетената нуклеарна централа Фукушима во океанот, и покрај противењето на локалното население, еколошките групи и соседните земји. Јапонскиот премиер Јошихиде Суга на состанокот на владата на 13 април рече дека фрлањето на загадената вода во морето е „најреалната“ опција во деценискиот процес на деактивирање на нуклеарната централа. Тој рече дека ослободувањето ќе се случи само „откако ќе се обезбедат безбедносните нивоа на водата“.

Околу 1,25 милиони тони вода се складирани во резервоарите во нуклеарната централа откако огромниот земјотрес и цунамито во 2011 година предизвикаа топење на реакторите. Оттогаш, операторот Токио Електрик Пауер продолжи да инјектира вода во трите реактори за да бидат ладни.

– Advertisement –

Прикажи повеќе