Експертите за декорација велат дека има многу правила кога се работи за украсување на елката. Секако дека постојат одредени комбинации на бои кои создаваат хармонија, а откриен е и правилен начин на кој треба да се стават сијаличките на елката за да не се заплеткаат.

На Фејсбук се појави и „водич“ за тоа колку точно украси и сијалички треба да ставите на елката во зависност од нејзината височина.

Погледнете го односот на бројот на украси и сијалички и висината на елката.

90 см: 29 украси и 50 сијалички
150 см: 40 украси и 120 сијалички
180 см: 50 украси и 240 сијалички
200 см: 60 украси и 240 сијалички
210 см: 75 украси и 400 сијалички
повисока од 210 см: 90 украси и 400-100 сијалички