ПЛАСТИКАТА стана составен дел на современото општество. Тој е сеприсутен во широк спектар на производи и апликации и го прави нашиот секојдневен живот попрактичен и поефикасен. Сепак, инфилтрацијата на пластика во сите аспекти на синџирот на исхрана претставува значајна закана за нашето здравје и животната средина. Студијата спроведена во 2021 година од Универзитетот Врие од Амстердам откри дека речиси 80% од месото и млечните производи добиени од домашни животни содржат микропластика.

Се верува дека причината е добиточната храна што холандските фармери ја купиле за нивните крави и свињи, имајќи предвид дека сите 12 тестирани примероци од пелети и исечена храна содржеле пластика. Утврдено е и дека седум од осум примероци говедско месо и пет од осум примероци свинско содржеле честички од пластика, а пластика била пронајдена и во 18 од 25 тестирани примероци млеко.

Што е микропластика?

Микропластика е термин кој се однесува на секое парче пластика помало од 5 милиметри. Нанопластиката, подкатегорија на микропластика, е уште помала и невидлива за човечкото око.

Примарни микропластики се оние кои намерно се произведуваат во мала големина за комерцијална употреба, како што се блескави или ситни монистра во пилинг за лице (кои сега се забранети). Секундарната микропластика се формира кога поголемите парчиња пластика се распаѓаат откако ќе бидат изложени на елементи како што се бранови, ветер или сончева светлина подолго време.

Која храна содржи микропластика?

Научниците денес се согласуваат дека пластиката е во сè што јадеме или пиеме, но најголемиот извор на храна на микропластика се наоѓа во водата за пиење. Студијата од 2018 година на тим научници од Универзитетот Пен Стејт во Пенсилванија откри пластични честички во 93% од примероците од флаширана вода.

Истиот тим на научници открил дека 83% од примероците на вода од чешма од целиот свет содржат микропластика, а САД биле најлоши, со стапка на загаденост на водата од чешма од 94%.

Пластичниот отпад може да се најде и низ морската средина. Присутен е на макро ниво во форма на огромни, турбулентни купишта ѓубре што лебдат во далечните делови на океанот, но и во форма на ситни честички кои го покриваат дното на сите светски мориња. Што е најважно, микропластичните честички сега можат да се најдат во месото на повеќето видови риби.

Други истражувања открија микропластика во пиво, вина со полиетиленски капачиња, ориз, кујнска сол и мед. Микропластиката може да се најде дури и во овошјето и зеленчукот, како што се јаболката, брокулата и морковот, а растенијата можат да апсорбираат нанопластика од почвата преку нивните коренови системи.

Сè што е завиткано во пластика ќе содржи пластика во него и речиси е невозможно да се јаде оброк без да се внесуваат пластични честички во телото.

Како да го намалите внесот на пластика во сопственото тело?

Потенцијалните ризици по здравјето на луѓето од внесувањето микропластика сè уште се нејасни, но експертите не се оптимисти. Воздухот, водата и храната што ги консумираме се заситени со пластика и речиси е невозможно да се избегне.

За да се намали изложеноста, потрошувачите можат да изберат да пијат и јадат храна спакувана во стаклени или метални контејнери и да избегнуваат да купуваат пластични предмети за еднократна употреба, како што се шишиња со вода. Поддршката на еколошки компании и изборот на одржливи опции за храна, исто така, може да помогне да се намали количината на микропластика во нашата храна и вода.

Потоа, малку по малку, обидете се да ја елиминирате пластиката за домаќинството, како што се шишињата за шампон и пластичната фолија за храна. Секое парче микропластика што се наоѓа во нашите оброци или вода на крајот потекнува од луѓето и затоа општиот тренд кон намалена употреба на пластика во секој случај би имал позитивно влијание врз животната средина.