Традиционално, по Божиќ, куќата се чисти, а потоа треба да се отстрани новогодишното украсување.

Ова значи дека секој вид новогодишно украсување треба да се отстрани по третиот ден на Божиќ.

Тогаш куќата треба да се исчисти и тој момент треба да се искористи за да се отстранат елката, сијаличките и другите новогодишни украси.

Сепак, на многумина им е жал што ќе го отстранат, бидејќи во текот на мрачните зимски месеци, тие внесуваат добро расположение во нивниот дом.

Постои поинаков начин да се задржи духот на радост во домот.

1. Прашина

Главната причина зошто елката и украсите треба да се отстранат веднаш по Божиќ, а најдоцна до Свети Јован, е прашина. Многумина го украсуваат домот дури и пред Свети Никола и тоа е доволно време да се собере прашина што не може да се отстрани со бришење.

2. Новата година помина

Новогодишните украси припаѓаат на новогодишните празници, и тие завршуваат во овој период. Новата година е проследена со нови празници. Украсете го вашиот дом со борови гранчиња, користете миризливи свеќи и отстранете сè освен зимските украси.

3. Лампиони

Купете класични светилки и украси, користете ги за осветлување што го крева расположението.

Новогодишни пак, едноставно, тргнете ги!

Според непишаното правило, целата новогодишна декорација мора да се отстрани 12 дена по Божиќ!