epa10407396 People receive intravenous and oxygen therapy in an emergency room of a hospital in Shanghai, China, 15 January 2023. Jiao Yahui, Head of the Bureau of Medical Administration under the National Health Commission (NHC), confirmed on 14 January that China recorded 59,938 COVID-related deaths between 08 December 2022 and 12 January 2023. EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI CHINA OUT

Кина пријави голем скок на бројот на хоспитализации поради Ковид-19 во текот на неделата што завршува на 15 јануари, се вели во неделниот извештај објавен од Светската здравствена организација (СЗО).

СЗО, исто така, соопшти дека чека детални податоци од покраините за речиси 60.000 дополнителни смртни случаи во болниците поврзани со Ковид-19 минатата недела, кои не се вклучени во оваа бројка.

Бројот на лица хоспитализирани во Кина се зголеми за 70 отсто на 63.307 во однос на претходната недела, според извештајот на СЗО заснован на податоците обезбедени од Пекинг.

Ова е најголем број хоспитализации за една недела што Кина го пријави откако за првпат се појави Ковид-19 пред повеќе од три години.

На почетокот на декември, Пекинг го укина својот строг тригодишен анти-ковид режим на чести тестирања, забрани за патување и масовни затворања по големите протести што избија кон крајот на ноември, а случаите оттогаш се зголемија низ целата земја.