Кофеинот е хемикалија со горчлив вкус врзана за базите на нуклеинската киселина аденин и гванин. Се произведува од голем број растенија за да ги одврати животните (тревопасни животни) од конзумирање на лисја или семиња; ние луѓето, малку иронично, го цениме ова соединение поради неговиот вкус, а да не зборуваме за неговото стимулирачко дејство.
Всушност, кофеинот е најраспространетата психоактивна супстанца ширум светот, при што дури четири од пет возрасни лица го консумираат соединението во форма на топол или ладен пијалок како кафе, чај или газиран пијалок, често за да се спречи поспаност.
Едноставно кажано, оваа стимулација се јавува поради сличноста на кофеинот со хемикалија што ја произведуваме за да го забави отпуштањето на нервите.
Со мешање во забавувачкиот ефект на таа хемикалија врз мозокот, нашите неврони остануваат активни таму каде што инаку би се намалиле, предизвикувајќи верижна реакција што може да промовира одговор на борба или бегање низ телото, известува ScienceAlert.
Зошто понекогаш се чувствуваме поспани?
Спиењето вклучува комплексна мешавина на биолошки функции кои можеби еволуирале многу пред животните да имаат мозок.
Меѓутоа, за оние со нервен систем, критичен дел од секојдневната релаксација е постепеното создавање на соединение наречено аденозин.
Додека нашите тела работат, ова соединение се акумулира во мозочните ткива, заклучувајќи се на рецепторите во мембраните на одредени нервни клетки и намалувајќи ја нивната стапка на палење.
Некои од овие нерви се поврзани со мускулната функција, што резултира со тешко, летаргично чувство како што минуваат часовите.
Исто така, постои ефект на проширување на крвните садови за да се осигура дека мозокот продолжува да добива добро снабдување со кислород.
Другите нерви се поврзани со кола кои го контролираат расположението, што помага да се објасни зошто исцрпеноста не е многу среќно чувство.
За да ја исчистиме аденозинската магла и да се чувствуваме наполнети, едноставно треба да престанеме да работиме, да најдеме мирно место и да заспиеме.
Кога ќе се разбудиме, тие рецептори повторно ќе бидат јасни и нервите ќе работат со полн капацитет, барем додека не се затнат уште еднаш со аденозин.
Кофеинот виси околу тие рецептори, што го отежнува враќањето на аденозинот назад.
Во рок од два часа откако ќе испиете шолја кафе, концентрацијата на кофеин ќе го достигне врвот во мозокот, што ќе ви даде бум на вашето расположение и ќе им помогне на вашите мускули да се чувствуваат помалку тешки. Исто така, ги стеснува крвните садови во мозокот.
Па, зошто кофеинот не прави само будни, туку и полни со енергија?
Со тоа што дозволуваме одредени нерви во мозокот да продолжат да палат со релативно брзо темпо, ние всушност им кажуваме на другите кола – како оние поврзани со хипофизата – дека нешто возбудливо се случува.
Односно, тој реагира со ослободување на епинефрин, хормон кој ги создава одговорите кои можеби ни требаат во време на стрес или опасност.
Нашето срце чука малку побрзо, зениците се шират, крвта се пренасочува кон мускулите, а складираните јаглехидрати се ослободуваат од црниот дроб.
Дали кофеинот е опасен?
Општо земено, повеќето луѓе кои имаат навика да консумираат еквивалент на една до четири шолји кафе на ден – околу 400 милиграми кофеин во период од 24 часа – не се соочуваат со јасни ризици за нивното здравје.
Всушност, мала количина на кофеин може дури и да има неколку мали, но не безначајни придобивки, вклучително и спречување на срцеви заболувања, помагање на вашите мускули да согоруваат калории, а можеби дури и да ги зголемите шансите да живеете подолго.
Сепак, бидете предупредени: дури и навиката на шолја дневно може да предизвика физичка зависност што го казнува повлекувањето со главоболки, летаргија и раздразливост.
Ако имате навика која надминува неколку шолји дневно или вклучува додавање на многу шеќер или други адитиви во вашата исхрана, таа може брзо да ги елиминира тие придобивки.
Потоа, тука е фактот дека аденозинот всушност му прави услуга на вашето тело со тоа што ве подготвува за потребната количина на сон што ќе ви треба за да го исчистите мозокот и да го поправите вашето тело.
За бремените жени, конзумирањето на која било количина на кофеин е исто така потенцијален ризик, во зависност од тоа кого прашувате.
Кофеинот има смртоносна доза, а смртните случаи се пријавени при концентрации од околу 80 до 100 микрограми кофеин на милилитар крв.
Ќе треба да консумирате околу 10 грама чист кофеин за да ја примите оваа количина на кофеин, нешто што е тешко да се одржи само со кафе.
Но, тоа не е незамисливо со кристалните форми на концентриран кофеин во форма на прав или таблети, за кои се смета дека играле улога во мал број регистрирани смртни случаи во минатото.
Затоа, уживајте во таа утринска чаша или две сок за да ве разбудат, а можеби и легнете малку порано за да го извлечете максимумот и од спиењето и од кофеинот.