Ве очекуваат важни обврски и треба добро да се наспиете за да бидете одморени. Отидовте да спиете, но само го фрлате и вртите креветот и не можете да заспиете. Дали пиевте премногу кафе во текот на денот?

Кофеинот е еден од најпопуларните стимуланси во светот и најчесто се конзумира во кафето. Луѓето се свртуваат кон кофеинот за да ги разбудат наутро и да останат енергични во текот на денот, но има и негативна страна: премногу кофеин може да ве држи будни дури и кога сте подготвени за спиење.

Клучот за овој несакан ефект е соединението наречено аденозин, нуспроизвод на невронската активност во мозокот. Тоа е хемиска супстанција која се состои од молекула на аденин и рибозен шеќер. Модулирајќи ги физиолошките процеси со делување на неговите рецептори, аденозинот игра важна улога во многу биохемиски процеси во човечкото тело. Нивоата на аденозин постојано се следат од рецепторите во нашиот нервен систем, а кога ќе паднат под одредено ниво во мозокот и ‘рбетот, телото се подготвува за спиење.

Кофеинот бара специфични рецептори за аденозин и ги имитира неговите ефекти, всушност го мами телото да мисли дека сè уште не е време за спиење.

Колку долго дозата на кофеин влијае на телото може да варира во зависност од голем број фактори, вклучувајќи ја толеранцијата на кофеин, метаболизмот, генетиката и физичкото здравје. Меѓутоа, во повеќето случаи, ефектите траат околу пет до шест часа.

Долгогодишните луѓе кои пијат кафе може да доживеат толеранција на кофеин што бара од нив да консумираат сè поголеми количини на кафе за да го постигнат истиот стимулирачки ефект. Ако одеднаш решат да престанат да пијат кафе, може да почувствуваат симптоми како што се главоболки, раздразливост и гадење.

Со цел да се спречат проблемите со спиењето поврзани со кофеинот, се препорачува да се ограничи потрошувачката на кофеин на четири шолји кафе дневно, а последната шолја може да се пие најдоцна попладне. Префрлувањето на кафе без кофеин исто така може да помогне.