Брендон Смит е Американец кој пред 3 години вложил само 10.000 долари од својата заштеда во акции на Тесла и вели дека тогаш првпат воопшти инвестирал. Така почнува неговата авантура која по три години го направи милионер. Вели дека со секоја плата ги плаќал сметките, а од остатокот купувал уште акции, па до денеска во нив вложил 90.000 долари.

-Не заработувам милиони и не се разбирам многу во тргување со акции. Ги купував и никогаш не ги продавав, вели тој и додава дека не поседува електричен автомобил од Тесла.

Денеска Смит се приклучи во редот на „Тесланери“, така се нарекуваат самите овие инвеститори во компанијата зошто вредноста на нивните акции скокна над милион долари.

Секој кој во 2010 година во акциите на Тесла вложил 5.794 долари, сега би вредел милион долари, пишува Блумберг.

Оние кои ги задржале акциите сега се сериозни наградени, зошто акциите на Тесла скока последните пет квартали, како што растеше побарувачката за електрични автомобили. Интересно е што инвеститорите и аналитичарите и натаму се зголемуваат како што не може да се прецизира дал Тесла е автомобилска компанија, технолошка или компанија на која фокус и е развој на чиста енергија.

Смит вели дека дневно поминувал по два, три часа учејќи за Тесла по разни форуми, дури и во текот на паузата за ручек на работа, а Тесла ги „зграби“ овој вид „ситни“ инвеститори како ниедна друга компанија пред тоа.

Првиот човек на компанијата Тесла и СпејсИкс, Илон Маск, уште во мај оваа година најави дека производителот на електрични возила би можел да ги премести своите главни канцеларии и идните програми во градот Невада, во Тексас.

Таа идеја може и брзо да се реализира, зошто Маск предвидува лоша иднина за Силиконската долина, односно Калифорнија дека моментално е седиштето на неговата компанија.

Тој вели дека „технолошкото жариште би можело да го загуби своето влијание. Наведе дека Калифорнија имала преголемо влијание во светот, но дека нејзината сила сега спласнува“.

Засега е познато само тоа дека Теска ќе ја гради својата фабрика во Остин Тексас, додека СпејсИкс има свои постројки во таа сојузна држава.