ДЕЦАТА се љубопитни и учат многу од своите родители. Бидејќи се опкружени со возрасни кои постојано се на нивните гаџети, веројатно ќе бидат заинтересирани за мобилни телефони и таблети. Како да знаете кога е вистинското време да му дадете на вашето дете свој мобилен телефон?

Некои експерти велат дека идеална возраст за да започнете со користење на паметен телефон е на возраст од 12 до 14 години. Сепак, генерално не постои правилна или погрешна возраст за почеток на користење на мобилен телефон. Секое дете е различно и единствено.

Пред да му дадете на вашето дете мобилен телефон

Запрашајте се дали вашето дете е доволно одговорно. Дали се грижи за своите работи? Дали ќе можат да го користат уредот? Овие прашања играат клучна улога во одлучувањето дали вашето дете е подготвено за сопствен мобилен телефон. Сè додека децата знаат што прават, се организирани и свесни за последиците, тие се подготвени да почнат да користат мобилен уред.

Дигитална зависност

Една од недостатоците на користењето паметен телефон е дигиталната зависност, која е особено опасна за вашето дете. Погрижете се детето да не престане да ги прави работите што ги сака или да ги прави омилените активности, односно мобилниот телефон да не му пречи на секојдневието.

Интернет закани

Друга работа за која детето треба да биде информирано се интернет заканите. Сајбер-малтретирањето, зависноста од игри и коцкањето преку Интернет се некои од дигиталните закани на кои детето може да биде изложено, поради што треба да се погрижите добро да ги знае и да знае како да им се спротивстави.