ISW: Русија крие статистички податоци за социјална поддршка за да ги прикрие воените загуби

Руската влада, според Институтот за проучување на војната (ISW), сокрила податоци за примателите на услуги за социјална поддршка во 2022 година, најверојатно за да ги прикрие жртвите претрпени во првата година од војната во Украина или да ја прикрие неспособноста на владата да ја плати ветената социјална поддршка на ранливите популации, пренесува Укринформ.

Според аналитичарите на ISW, рускиот опозициски медиумВерстка го истражувал Рускиот обединет државен информациски систем за социјално осигурување (EGISSO) и на 4 март објавил дека EGISSO ги сокрил податоците за примателите на социјалните бенефиции во 2022 година.

Некои од скриените податоци содржат информации кои би можеле да ги откријат размерите на загубите во Украина, како што се показателите за „вдовиците на воениот персонал кои загинале за време на воената служба“ и „граѓаните кои биле ранети, потресени, повредени и осакатени додека извршувале воени задачи“. ”

Според експертите на ISW, EGISSO можеби ги сокрил овие информации за да спречи социјално незадоволство да се појави околу извештаите за руски жртви во Украина и одлучи да ги сподели овие информации само во 2023 и 2024 година кога линијата на Кремљ за руските загуби донекаде се консолидираше за да ги елиминира социјалните шокови.

„Кремљ можеби ги сокрил и податоците за социјалните услуги од 2022 година за да ги покрие своите прашања во обезбедувањето ветени мерки за социјална поддршка на различни поединци, особено оние погодени од првата година од војната“, велат аналитичарите на ISW.

Според Генералштабот на вооружените сили на Украина, Русија веќе изгубила околу 419.020 војници во војната против Украина.

Подготви: Д. Мишев