Регулаторот за заштита на податоци на ИРС (DPC) го казни Фејсбук со 265 милиони евра, со што вкупната казна за чадор-компанијата Мети достигна речиси една милијарда евра. Казната произлезе од истрагата што започна во април 2021 година, поврзана со откривањето на збир на лични податоци од Фејсбук кои беа достапни на Интернет. На Facebook му беше наредено да спроведе низа корективни мерки.

Новата казна е веќе четврта казна изречена од ДПЦ на една од компаниите на Мета. Во септември тој регулатор го казни Инстаграм со рекордна казна од 405 милиони евра, што Мета планира да ја обжали. DPC ги надгледува Apple, Google, TikTok и другите технолошки гиганти чиешто европско седиште е во Ирска. Во моментов има 40 отворени истраги против такви компании, вклучително и 13 со Мета.

Ирскиот регулатор рече дека другите релевантни регулатори на ЕУ се согласиле со одлуката од понеделникот, откако таа сподели нацрт-одлука минатиот месец според системот „едношалтерски систем“ на блокот за регулирање на големите мултинационални компании.