ТИРОИДАТА е орган кој влијае на сите функции во нашето тело. Во случај да дојде до негова нерамнотежа, без разлика дали се работи за хипотироидизам или хипертироидизам, секое нарушување во функционирањето на тироидната жлезда може да предизвика бројни здравствени проблеми.
Но, дали знаевте дека храната што ја консумираме може многу да влијае на функцијата на овој важен орган? Како што објаснуваат нутриционистите, постојат намирници кои се одлични за здравјето на тироидната жлезда, но и такви кои треба да ги избегнуваме или барем да ја минимизираме нивната консумација.
Диетата која е одлична за нашата тироидна жлезда првенствено вклучува храна како варен зеленчук, зрело овошје и цели зрна. Исто така, важно е да останете хидрирани и да пиете многу вода, пишува Healthline.
Овие се:
- варен зеленчук (компир, морков, боранија, цвекло, сквош)
овошје (зрели банани, дињи, јаболка, конзервирано овошје)
цели зрна - храна богата со протеини (јајца, пилешко, мисирка, риба, мелено месо)
- млечни производи (пастеризирано млеко со малку маснотии или без маснотии, јогурт, сирење)
- маслиново масло.
Сепак, нутриционистите предупредуваат дека има и намирници кои е подобро да се избегнуваат или барем да се намали нивната консумација на минимум. Ова вклучува зеленчук како брокула или карфиол, но и соја. Зачинетата храна и храната богата со масти, исто така, може да бидат многу лоши за тироидната жлезда.
Еве неколку намирници што треба да ги ограничите или избегнувате:
- суров зеленчук (брокула, кељ, карфиол, зелка, кромид)
- мешунките
- соја
- зачинета храна
- ултра-обработена храна
- мрсна храна.