Говорејќи за проширувањето на парламентарното мнозинство, првиот потпретседател на Владата, Артан Груби во интервју за вечерашната емисија на ТВ ” SHENJA” рече дека тој заедно со премиерот Ковачевски направиле се Алтернатива да остане во Владата, но таа не прифатила.

Тој зборуваше и за влезот на Алијанса за Албанците во Владата.

„Сите мораме да придонесеме и да се жртвуваме и да го негуваме заедничкиот јазик и да одиме напред. Разговорите со Алијанса за Албанците продолжија и тие стана дел од мнозинството. Разговорите се претворија во фудбалски пазар, пратениците ги извлекуваа пазарењата од најниско. Ни треба стабилно мнозинство. Собранието функционираше тешко. Изет, Мерита, Кастриот се дел од мнозинството, со одредени отстапувања. На мониторот на Собранието беше означено 65, ви велам дека бројката ќе биде поголема од тоа, а тоа веќе сите го знаат. Алтернатива апсолутно може да се врати“, рече Груби, додавајќи дека Алтернатива излезе од мнозинството поради моќта и нереалните очекувања.

„Дадовме 20 директори, Министерството за информатичко општество и администрација како и заменик министерот во Министерството за култура. Проблемот беше со два директори. Не прифатија, недостигаше лидерство во Алтернатива“, рече Груби.