За да постигнете убав и свеж изглед, важно е да следите неколку основни правила, но вистината е дека ние често ги игнорираме и добиваме контра ефект. Понекогаш сакаме малку да импровизираме, па наместо опуштен изглед го добиваме спротивното.

За да не влезете во такви ситуации, еве ги грешките во шминкањето што треба да ги избегнувате:

Монотони бои

Дефинирањето на сите карактеристики на лицето помага да изгледате одморено. Наместо да користите еднолични, еднодимензионални бои по целото лице, суптилно дефинирајте ги веѓите, трепките, усните и образите.

Користите погрешен коректор под очите

Коректор кој е премногу темен или премногу светол, неизбежно ќе го направи лицето да изгледа уморно. Нанесете го во добро осветлена просторија за да бидете сигурни дека изгледа природно. Кога тестирате нов производ, користете огледала за најдобро да видите како изгледа коректорот под различно осветлување.

Не користете хидратантна крема

Никогаш не ставајте шминка пред да ставите хидратантна крема. Нанесувањето шминка на „гола“ кожа само ќе ја исуши, а ќе изгледате поуморно и постаро.

Користете премногу пудра

Сувата кожа на која се нанесува пудра има тенденција да изгледа постара и поуморна. Не претерувајте со пудра. Со цел да се изедначи пудрата со кожата и да се покријат нејзините неправилности, најдобро е да користите проѕирна лесна пудра.

Нанесувате сива шминка

Изгледате многу постаро и уморно од шминка во сив тон, без оглед на тоа дали имате ладен или топол тен. За да изгледате посвежо, држете се до топла палета на бои.