Ништо не е конечно на Google Maps и без разлика колку нови функции или подобрувања доаѓаат во апликацијата, секогаш пристигнуваат нови. На пат се уште неколку надградби, вклучувајќи нов дизајн и ексклузивни функции за оние кои имаат телефон на Apple.

Првата карактеристика што треба да се истакне е онаа што всушност беше претставена минатата година и додава уште една функција на Waze на линијата „Карти на Google“. Сега, наместо само да ви каже дека одредена рута има патарина, Google Maps може да ви каже колку ќе чини таа патарина.

Користејќи ги информациите од давателот на патарина и со оглед на денот и времето кога ќе стигнете таму, Google може да ви го каже сето ова пред да започнете со навигацијата. Како и секогаш, Google ќе продолжи да нуди бесплатна алтернатива кога ќе биде достапна, а можете да ѝ кажете на апликацијата да избегнува патарини со допирање на менито со три точки во горниот десен агол и со вклучување на опцијата „Избегнувајте патарини“.

Цените на патарините ќе бидат воведени овој месец на Android и iOS, почнувајќи од САД, Индија, Јапонија и Индонезија.

Дизајнот на Google Maps исто така ќе се промени во текот на следната недела во „одбраните земји“. Едноставно кажано, Google ќе додаде дополнителни детали на мапите на сите платформи, за да го направи возењето на непознати места помалку стресно. А под сите платформи Google значи Android, iOS, Android Auto и Apple CarPlay.

Овие детали вклучуваат едноставни работи како семафори и стоп знаци, како и контури на згради и други области од интерес. Клучните градови, исто така, ќе извлечат повеќе од тоа, со мапи што ќе ви ја прикажуваат формата и ширината на патот, која било средина или острови на патот, и други детали кои ќе ви помогнат да разберете што доаѓа и каде треба да биде вашиот автомобил.

Конечно, корисниците на iOS ќе можат да уживаат во еден куп дополнителни работи. Ова ја вклучува можноста за навигација од Apple Watch, плус директна интеграција со Siri, Spotlight и апликацијата Shortcuts.

Siri веќе работи со Google Maps, под услов да наведете дека сакате да користите Google Maps наместо Apple Maps. Спецификите на подобрувањата не се целосно разјаснети, но додавањето кратенки на мешавината треба да го олесни споделувањето на Siri и Google Maps.

Исто така, има неколку промени во графичките контроли, вклучувајќи го и новото закачено патување. Ова име е сосема разбирливо само по себе, овозможувајќи ви да видите важни детали за сите патувања што претходно сте ги прикачиле на картичката „Go“ на почетниот екран. Виџетот за пребарување на „Карти на Google“ исто така се намалува, што ви дава повеќе простор за други работи.

Сите овие ажурирања за iOS сега се достапни, затоа погрижете се да ја одржувате ажурирана апликацијата „Карти на Google“.