Пред околу 100 години, познатиот германски фотограф Курт Хилшер објавил книга составена од фотографии од Југославија, а во изборот фотографии се вклучени и места од Македонија. Каспер Моленар, современ холандски фотограф, ја купил таа книга за време на неговите студии и решил да се впушти во неверојатна авантура.

facebook

Каспер Моленар / FacebookКурт Хилшер бил германски фотограф и учител, кој живеел и творел во периодот од 1881 до 1948 година на минатиот век. Негова пасија отсекогаш била фотографијата што го водела низ животот.

Facebook
Св. Арахангел Михаил, Прилеп 1926 vs. 2018 година / Facebook

Тој решил да обиколи голем дел од Европа во периодот од 1910 до 1930-тите години на минатиот век создавајќи култни фотографии од места кои му биле привлечни вклучувајќи и места од нашата земја.

Курт покрај книгата посветена на Југославија е автор на многу други успешни книги исполнети со пејзажи и архитектура.

Facebook
Скопје 1926 vs. 2018 / Facebook

Холандскиот фотограф Каспер Моленар бил воодушевен од Хилшер и така тргнал во потрага со цел да ги најде тие места и да ги пресоздаде фотографиите направени низ цела Европа.

Facebook
Трогир, Хрватска 1926 vs. 2003 / Facebook

Каспер со години патувал низ цела Европа за да ги детектира истите места што ги овековечил Хилшер да ги фотографира и потоа да ги спореди фотографиите.

Facebook
Св. Богородица, Матка 1926 vs. 2017 / Facebook

Денес, светот се восхитува на овој потфат на Каспер чија идеја била да ни покаже колку работите можат да се менуваат со текот на времето или да останат исти.

facebook
Кратово 1926 vs. 2018 / Facebook

Да се види фотографија направена пред 100 години и во сегашноста е фасцинантно, не само од компаратистичка појдовна точка туку овој проект е и од огромно културолошко значење за Европа и за нас.

facebook
Мермерен мост, Копенхаген, Данска 1931 vs. 2010 година / Facebook

Ние сме горди што ваков реномиран фотограф забележал и овековечил дел од нашата историја, архитектура и природа. Повеќе фотографии можете да видите на „Yugoslavia 1926 – Present – In the footsteps of Kurt Hielscher“ и „In the footseps of Kurt Hielscher“.

Facebook
Стадо биволи, некаде во Македонија, 1926 година / Facebook

Facebook
Охрид 1926 vs. 2017 година / Facebook
Facebook
Призрен, Косово – Синан Паша џамија 1926 vs. 2018 / Facebook
Facebook
Портата на Францисканскиот манастир во Дубровник, Хрватска, 1926 vs. 2019 година / Facebook