Францускиот парламент ја усвои продолжената употреба на санитарната пропусница доцна синоќа по викендот за време на кој се одржаа протести против таа обврска низ целата земја. Долниот дом на парламентот со 156 гласа „за“, 60 „против“ и 14 воздржани го усвои текстот за задолжителна санитарна пропусница за влез во ресторани и во јавниот превоз, како и за задолжителна вакцинација на здравствените работници. Претходно, Горниот дом, Сенатот, веќе го усвои законот за кој многумина сметаат дека ја ограничува слободата. Според усвоениот текст, нема да има отпуштања на лица кои не се согласуваат на задолжителна вакцинација против коронавирусот. Но, на овие вработени им се заканува суспензија на плата.

Advertisements

Прикажи повеќе