Во полн интензитет се градежните инфраструктурни зафати на граничниот премин Табановце – Прешево за проширување на пристапните сообраќајници. Оваа акција е дел од мерките од “Отворен Балкан” што македонската и српската влада ги преземаат за побрз и полесен проток на возила и патници на овој високофреквентен граничен премин.