Огромна дамка се појави на СОНЦЕТО, а таа е голема колку четири Земји.

Имено, како што информираат од Хрватското астрономско друштво, ова е време на поголема активност на Сонцето, а потоа на површината се појавуваат дамки. Не се работи за нешто што претходно не се знаело или за нешто чудно.

„Последниве неколку дена нашата ѕвезда Сонце беше многу активна со рекорден број дамки, но и дамка со големина на Земјата, која е на граница на видливост со голо око“, пишува хрватскиот Астрономикал. Унијата.

„Имено, Сонцето има циклус на активност од единаесет години, а следната максимална активност треба да се случи во 2025 година, по што Сонцето повторно треба да се „смири“.

Сончевите дамки и нивниот број се директен показател за сончевата активност, колку повеќе точки, толку е поголема активноста. Сончевите дамки се поладни места на површината на сонцето, кои ги нарекуваме фотосфера. Фотосферата има температура од околу 5.000 °C, додека дамките се места со температура од околу 3.500 °C“, пишува од астрономското здружение.

Места каде што се појавува магнетното поле

„Темките на Сонцето се места каде што еруптира магнетното поле или магнетната сила на сончевото магнетно поле, што „диви“ во години на висока активност.

Треба да се каже дека во следните две до три години треба да бидеме малку повнимателни околу изложувањето на сонце, бидејќи Сонцето „подобро ќе не стопли“. „Енергетската криза на Земјата секако не влијае на фактот дека сонцето „подобро гори““, се додава.

На крајот со предупредување се огласи и Хрватското астрономско здружение.

„ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Во никој случај не гледајте во Сонцето без посебни филтри за ова, бидејќи може трајно да го оштетите видот или трајно да го изгубите видот“, напишаа тие.