Финска по петти пат е прогласена за најсреќна земја на светот, а животот таму е како рај!

Беше спроведено истражување во кое беа вклучени луѓе од 156 земји, а од нив беше побарано да го оценат својот живот на скала од 1 до 10. Врз основа на резултатите од „Светскиот извештај за среќа“, Финска е по 5-ти пат на позицијата од најсреќната земја во светот. А шармот лежи во тоа што Финците никогаш не ги прават следните три работи!

Во анализата се вклучени и фактори како социјална поддршка, очекувања во животот, добрина и отсуство на корупција.

3 РАБОТИ ФИНИЦИТЕ НИКОГАШ НЕ ГИ ПРАВУВААТ:

  1. Не се споредуваат со соседите

Особено кога станува збор за материјалното богатство и прикажувањето на тоа богатство.

  • Во една прилика се најдов во друштво на еден од најбогатите Финци. Го туркаше своето дете во количка кон трамвајската станица. Можеше да ја купи колата што ја сака, да му плати на возачот, но не. Јавниот превоз е сосема прифатливо решение за него. Вака изгледа успехот во Финска. Не се истакнувате и живеете како „целиот нормален свет“ – истакна еден жител на Финска.

Кој е првиот чекор до среќата?

Фокусирајте се повеќе на она што ве прави среќни и помалку на тоа сите околу вас да изгледаат како да сте успешни. Првиот чекор кон среќата е да воспоставите сопствени стандарди, наместо да ги споредувате вашите достигнувања со оние на другите.

  1. Не ја уништуваат природата

Според истражувањето од 2021 година, 87% од Финците ја сметаат природата за исклучително важна бидејќи им обезбедува мир, им помага да ја вратат енергијата и ги опушта.

  • Во Финска вработените имаат четири недели летен одмор. Многумина од нас го користат тоа време за да одат на село и да се наполнат со енергијата што ја дава природата. Колку помалку избори и опции, дури и до тој степен што куќата во која живееме нема ниту струја, ниту вода, толку подобро – додава друг жител на најсреќната земја на светот.

Времето во природа ја зголемува вашата виталност и ви дава чувство на сила.

  1. Не ја нарушуваат довербата

Бројни научни истражувања покажаа дека колку е поголема довербата меѓу луѓето, толку тие се посреќни.

Интересен експеримент
Се нарекува „изгубен паричник“ и е имплементиран во 2022 година за да се тестира чесноста на граѓаните. По тој повод, 192 паричници биле оставени на јавни места во 16 градови низ светот. Во Хелсинки се оставени 12, а на сопствениците вратени 11.

Финците едноставно си веруваат еден на друг и високо ја ценат искреноста. Ако го заборавите вашиот компјутер во библиотеката или вашиот телефон е оставен во транспорт, можете да бидете речиси сигурни дека ќе ги вратите.

Како можете да започнете синџир на доверба?

Малите гестови, како држење на вратата за странец или откажување од место во транспортот, можат да направат голема разлика и да бидат одличен почеток за промени. Ако секој тргнеше од себе, светот ќе беше многу поубаво место отколку што е сега!