Проблемот со кој се соочуваат многу луѓе за време на диетата е таканаречениот јо-јо ефект. Ефектот јо-јо значи дека луѓето губат телесната тежина неколку пати, но и ја враќаат тежината што ја изгубиле.

Прашањата се – зошто е толку тешко да се задржи тежината? Дали јо-јо ефектот има последици и што можете да направите во врска со тоа?

Слабеењето во основа е сигнал дека вашето тело е свесно дека нема доволно храна и ја става во „режим на преживување“, што го отежнува слабеењето.

ГЛАД

Сите масни клетки во вашето тело произведуваат лептин. Лептинот е хормон кој го контролира нивото на глад со сигнализирање на вашиот мозок да има доволно енергија. Кога одите на диета, количината на лептин во вашето тело ќе се намали.

Ова доведува до зголемување на апетитот и гладот, бидејќи телото сака да ги надополни масните клетки. Исто така, ниското ниво на лептин може да има ефект да ве натера да се чувствувате помалку сити по оброкот.

ПСИХИЧКИ СТРЕС

Ефектот јо-јо може да има негативно влијание врз вашето ментално здравје. Може да ве доведе во ситуација кога премногу размислувате за вашата исхрана и каде премногу размислувате за вашата тежина и за тоа како изгледате.

Доаѓате до точка кога секогаш водите сметка за калориите и се фокусирате на она што можете или не можете да го јадете.

НЕ E ДОБРО ЗА ЗДРАВЈЕТО

Слабеењето може да го подобри вашето здравје и да ви помогне да го намалите ризикот од разни болести како што се висок крвен притисок, дијабетес тип 2, кардиоваскуларни заболувања Сепак, тоа не значи дека станувате поздрави кога ќе се обидете да изгубите тежина.

Важен е начинот на кој го правите тоа. Урамнотежената исхрана и ограничувачката диета не се иста работа.