Швајцарскиот претседател Гај Пармелин денеска во Брисел ќе има средба со претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен, во врска со закочениот договор кој се заканува со длабоко замрзнување на врските меѓу Швајцарија и нејзиниот најголем трговски партнер.

Многу швајцарски деловни лидери кои сакаат да продолжат непречен пристап до пазарот на ЕУ, сакаат договор, но политичкиот отпор на договорот му дава на Пармелин малку слобода за да склучи договор. Тоа може да го остави Пармелин, член на евроскептичната Швајцарска народна партија, најголемата во парламентот, во режим на контрола на штетата кога ќе се сретне со фон дер Лајен, којa го повика Берн конечно да го прифати нацрт-договорот за кој се преговара во 2018 година.

– Advertisement –

Прикажи повеќе