Европската унија денеска треба да ги открие плановите за намалување на неочекуваните профити од енергетските компании и наметнување на намалувања во користењето на електричната енергија низ целиот блок, во пакет дизајниран да ги заштити граѓаните и бизнисите од зголемените цени на енергијата. Европските влади веќе потрошија стотици милијарди евра во даночни намалувања, исплати и субвенции додека се обидуваат да ја задржат енергетската криза која поттикнува рекордна инфлација, принудувајќи ги индустриите да го затворат производството и да ги покачат сметките на граѓаните пред зимата.

Прикажи повеќе