Специјалниот пратеник на САД за Западен Балкан, Габриел Ескобар, синоќа изјави дека имал многу конструктивни разговори со српскиот претседател Александар Вучиќ во Белград за француско-германскиот предлог за решавање на косовското прашање и дека следната средба на преговарачите во Брисел може да се одржи наскоро.

Ескобар, исто така, за Гласот на Америка изјави дека косовскиот премиер Албин Курти „не мора да се согласи“ со формирањето на Заедницата на српските општини бидејќи „Косово веќе се согласило“.

На прашањето дали дијалогот меѓу Белград и Приштина наскоро ќе биде обновен, Ескобар одговори дека „на прво место дијалогот не ни запре“, и „предизвикот беше што тој стана инструмент за решавање на кризите“.

„Сакаме повторно да го вратиме на стратешко ниво врз основа на француско-германскиот предлог. Мислиме дека тој предлог е добар. САД целосно го поддржуваат тој предлог и сакаме тоа да биде добро решение за двете земји. Со други зборови, Сакаме тоа да отвори европска перспектива за двете земји, да отвори можност за поголема соработка не само со Европа, туку и со регионот и со САД“ .

Ескобар рече дека меѓународната заедница бара од косовскиот премиер Албин Курти да формира Заедница на српски општини, нагласувајќи дека тој дел од договорот ќе се спроведе.

„Еден човек и една партија не можат да се откажат од спроведувањето на правно обврзувачките точки, тоа е факт. Ние ќе го направиме тоа, јас ќе го направам со наоѓање партнери, има многу луѓе кои би сакале да видат подобри односи меѓу Србите во север и остатокот од земјата“, рече Ескобар.

Ескобар рече и дека формирањето на ЗСО и преговорите за француско-германскиот предлог „не се целосно поврзани“.