Европарламентот (ЕП) денеска го одобри „Планот за закрепнување“, со што се отвори патот за пристап до членките на Европската унија (ЕУ). Тој “пат” е скоро 700 милијарди евра заеми и грантови за решавање на ефектите од кризата предизвикана од пандемијата, јави германската новинска агенција ДПА. Грантови во вредност од околу 300 милијарди евра ќе бидат издвоени за инвестиции и реформи за стимулирање на економијата. За пристап до парите, земјите од ЕУ мора да достават планови за трошење до 30 април.

Европската комисија и членките на ЕУ ќе мора да се согласат на секој од плановите. Пратениците го усвоија „Планот за закрепнување“ со големо мнозинство. Членовите, исто така, мора официјално да го проценат пакетот, но не се очекуваат големи пречки за усвојување.

– Advertisement –

Прикажи повеќе