Емили Ратајковски неодамна откри како на својот едногодишен син му купила кукла бебе за да ги избегне родовите стереотипи.

Во својот подкаст „High Low with EmRata“, британската манекенка и актерка разговараше за играчките со американската актерка Џулија Фокс, исто така самохрана мајка на момче, и откри дека нејзиниот син сака да си игра со камиони.

За да ја намали неговата опсесија со овие играчки, таа признала дека решила да му купи кукла.

Тие зборуваа за тоа како поделбата помеѓу она што е наменето за девојчињата и она што е во ред за момчињата, од играчки до бојата на облеката или ѕидовите во детската соба, е клучна алка во синџирот што ги всадува родовите стереотипи во детската психа уште на почетокот. возраст кои се, како што велат, силно спротивставени.

Имено, Ратајковски смета дека играчките „наменети за девојчиња“ кои нејзиниот син Силвестер ги добил од нејзината волја на некој начин ја поништуваат родовата определба која се уште е многу изразена и му помагаат да прерасне во маж кој ќе ги разбира и почитува жените, пренесува Мирор.