ДАЛИ СЕКОГАШ те интересирала тајната на најдолговечните луѓе на светот? Изгледа научниците дошле до заклучок што и вие би можеле да го примените. Имено, како што пишува Eat This, во најновото истражување на оваа тема, експертите ја проучувале исхраната и начинот на живот на поздравите луѓе ширум светот.
Поточно, тие ги проучувале податоците добиени од таканаречените сини зони, кои се пет региони ширум светот, каде живеат најмногу луѓе кои во просек живеат 100 или повеќе години. Тие станаа фокус на истражување на тајните на долговечноста и здравиот начин на живот, а особено се интересни нивните прехранбени навики.
Претходните студии веќе покажаа дека луѓето во овие области најголемиот дел од оброците ги засноваат на растителна исхрана, додека консумираат месо во ограничени количини. Но, тоа не е се. Во тие делови од светот луѓето имаат и специфичен начин на исхрана, односно колку храна оставаат во чинијата.
Меѓу овие сини зони е и јапонската Окинава, а нејзините жители се колнат во едноставна навика за јадење. Имено, тие се придржуваат до правилото за храна наречено 80:20. Тоа значи дека јадат само до 80 проценти ситост, или подобро кажано, никогаш не се прејадуваат. Ова, нагласуваат експертите, е сосема различно од она што повеќето луѓе го јадат.
Луѓето од Окинава, пак, имаат сосема поинаков однос кон храната. Имено, во нивната култура правило е да се јаде со желба за првенствено да се спречат болестите, наместо да се лекуваат кога веќе се појавуваат. Со други зборови, најдолговечните луѓе храната ја гледаат како превентивен лек, а не стриктно како потреба за задоволување на желбата за јадење.