На листата на навики кои го зголемуваат ризикот од рана смрт треба да се додадат СЕДЕН начин на живот, неправилна исхрана и недоволна количина на сон, пишува Huffington Post. Други фактори кои го зголемуваат ризикот од прерана смрт се пушењето, прекумерното консумирање алкохолни пијалоци и недоволната физичка активност.

Научниците од Универзитетот во Сиднеј веруваат дека нездравиот начин на живот е една од најчестите причини за скратен животен век и се надеваат дека нивното откритие ќе поттикне повеќе луѓе да направат барем мали промени во нивните животи. Во споменатото истражување учествувале повеќе од 230.000 возрасни лица на возраст од 45 и повеќе години.

Во период од шест години, тие откриле дека оние кои покажуваат ризично однесување, како што се пушење, зголемен внес на алкохол, физичка неактивност, лоша исхрана, долги периоди на седење и премалку или премногу сон, имале поголем ризик од рана смрт. од оние чиј начин на живот не вклучуваше ништо од горенаведените. Оние кои имале некои од горенаведените навики починале порано.

Исто така, откриено е дека луѓето чиј начин на живот вклучува физичка неактивност, долго седење, премногу спиење имаат ист ризик од рана смрт како и оние кои пушеле и често пијат алкохол прекумерно, пишува Хафингтон пост.

„Со цел да се испитаат специфичните обрасци на ризичен начин на живот, создадени се 96 променливи кои ги претставуваат сите можни меѓусебно исклучиви комбинации на пушење, висок внес на алкохол, физичка неактивност, лоша исхрана, продолжено седење, кратко и предолго сон.

Премногу долго и премалку спиење беа поделени како два различни фактори на ризик бидејќи нивната поврзаност со смртноста може да се објасни со различни механизми. Оваа анализа истражуваше четири воспоставени и два нови фактори на ризик, имено долго седење и нездрав сон, кои може да се додадат на индексот на однесување или комбинација на фактори кои го зголемуваат ризикот по здравјето“, објаснува д-р Мелоди Динг.