Претседателот на Партијата за слобода, Илир Мета, со задоволство прифати да даде ексклузивно интервју за порталот Lideri.mk од Скопје. Во ова интервју, поранешниот албански претседател изрази оптимизам за иднината на Македонија по формирањето на новата влада, како и за неговата последна средба со претседателот на ДПА, Мендух Тачи.

Едно од прашањата што му го поставивме на поранешниот претседател за време на интервјуто во Тирана беше дали Мета успеа да го убеди Тачи да стане дел од новото мнозинство во Македонија. Во истото интервју, тој зборуваше и за загриженоста дали може да има дестабилизација како резултат на новиот владин состав, но и за очекувањата од коалицијата ВМРО-ДПМНЕ како дел од Владата.

Г-дин Мета е оптимист дека со промените во Македонија, нашата земја ќе се оддалечи од „Отворен Балкан“, кој тој го смета за штетен и деструктивен проект за Албанците. Зборувајќи за случувањата во Албанија, тој категорично истакнува дека „Албанија има потреба од преврат, а не од промена“, а за Албанците во целост вели дека ги очекува светла иднина, но „со борба заедно против Тројанскиот коњ“.

Ексклузивното интервју на поранешниот претседател Мета за порталот Lideri.mk ќе може да го проследите во целост во продолжение:

Lideri: Г-дин Мета, вие добро ги познавате околностите во Македонија. Како ги коментирате промените што се случија на изборите на 8 мај?

Илир Мета: Сметам дека се добредојдени промени, бидејќи самиот резултат и извонредната разлика помеѓу двете главни македонски партии покажува дека постоеше „глад“ за промена. Второ, растечките социо-економски проблеми и корупцијата во Македонија го направија оваа промена уште поостра. Трето, позитивните искуства во минатото во областа на економијата и привлекувањето странски инвестиции од ВМРО-ДПМНЕ, кога таа била на власт, ја прават оваа политичка сила многу доверлива за реализирање на амбициозната програма, која одговара на сите слоеви во Македонија кои имаат потреба од промена и грижа од страна на државата и владата.

Lideri: Во јавноста постојат дилеми дали со силното враќање на ВМРО-ДПМНЕ можат да се вратат и политиките на меѓуетнички тензии?

Илир Мета: Не верувам дека тоа може да се случи, затоа што не треба да заборавиме дека ВМРО-ДПМНЕ беше на власт кога Македонија ја призна Косово, исто така не треба да заборавиме дека ВМРО-ДПМНЕ беше против „Отворен Балкан“, кој всушност е проект против Косово и кој ги дефакторизира Албанците во регионот. Така што, не верувам во такви приказни. Треба да се додаде дека верувам дека тие ќе изградат партнерство со Албанците, како во владата, така и во опозицијата, затоа што гледам дека имаат јасна визија. Секако, тие ќе се соочат и со деликатни прашања, како што е прашањето со Бугарија, но верувам дека двете земји ќе го третираат ова прашање мудро, во заемниот интерес и во интерес на целиот наш регион, каде што и Бугарија е присутна и има своја улога.

Lideri: Како ги оценувате новите партии кои ќе ги претставуваат Албанците во владата. Дали ќе можат да не претставуваат со достоинство?

Илир Мета: Тоа е одлука на албанскиот електорат и одлука на победникот да ги избере своите партнерите во владеењето. Верувам дека Албанците и во владата и во опозицијата ќе бидат гаранција за заштита на сите европски и евроатлантски достигнувања на Македонија, но и за постигнување нови успеси. Пред неколку дена имав задоволство да го угостам претседателот на историската албанска партија, Демократската партија на Албанците во Македонија, г. Мендух Тачи, кој беше многу свесен за важната улога што ја има опозицијата во овие моменти.

Lideri: Имаше шпекулации во Македонија дека вашата средба со г. Тачи имаше за цел да го убедите да стане дел од мнозинството. Дали разговаравте на оваа тема на состанокот?

Илир Мета: Апсолутно нема никаква врска нашиот состанок со такви шпекулации. Г. Тачи е во политиката можеби со повеќе искуство од мене и има поминато многу тешки периоди и искуства, на кои преживеал со многу храброст и одлучност. Истовремено, г. Тачи не е од оние кои мислат дека останувањето во опозиција е несреќа. Напротив, тој го гледа и го доживува како мисија. Сакам да кажам дека не е моја задача да се мешам во внатрешните прашања на Македонија, освен во кризата од 2001 година, кога интервенирав за да го седнам на маса Али Ахмети и Арбер Џафери, бидејќи тоа беше неопходност за Охридскиот договор, кој беше потребен за да се избегне конфронтација меѓу Албанците. Ако на последните избори имаше интервенција од моја страна во однос на македонската страна, тоа беше затоа што ВМРО-ДПМНЕ јавно се изјасни против „Отворен Балкан“ и тоа е многу важно за мене како претседател на многу важна партија во Албанија, но и како поранешен претседател на Републиката, поранешен премиер и поранешен претседател на парламентот на Албанија, бидејќи „Отворен Балкан“ беше деструктивен проект за Косово и за зајакнување на улогата на Србија како хегемонистички фактор во нашиот регион.

Lideri: Дали мислите дека Македонија може да се дестабилизира поради составот на новата влада?

Илир Мета: Не гледам никаква причина зошто Македонија би имала такви загрижености. Важно е само Македонија да продолжи по својот европски пат и да ги исполнува своите обврски како членка на НАТО. Секоја неконструктивна реторика мислам дека е бескорисна.

Lideri: Имавме промени во Косово, се случија во Македонија, дали мислите дека наскоро ќе се случат и во Албанија?

Илир Мета: Промените во Албанија веќе доцнат и требаше да се случат. Токму со цел да се реализираат мрачните проекти за поделба на Косово, каде Еди Рама имаше клучна улога и сè уште има важна улога, токму за да се реализира „Отворен Балкан“ и да се реализира намерното депопулирање на Албанија, промената во Албанија беше купена од Еди Рама и продадена за жал од одредени меѓународни фактори, кои во сите овие негативни случувања во нашата земја застанаа на страната на агресорите, а не на жртвата. И кога велам на страната на агресорите, мислам на страната на шовинистичките политики на Белград, а не на жртвата, мислејќи на заштита на досегашните достигнувања на Косово за нејзината државност, која е реализирана со многу заеднички жртви на Албанците и на меѓународните. Албанија денес има потреба од преврат, а не од промена, бидејќи реално во Албанија се случи државен удар, каде што се урнати сите принципи на правната држава, на контрола и баланс на властите и Албанија поради оваа власт стана прва земја во Европа и втора во светот по нивото на корупција.

Lideri: Кое е вашето мислење за иднината, што ги очекува Албанците?

Илир Мета: Албанците, борејќи се заедно, без сомнение ги очекува многу добра иднина. Албанците, изолирајќи го злото, Тројанскиот коњ и сите платеници, особено оние на идеологијата Родител 1 и Родител 2, без сомнение ќе ја заштитат нацијата, ќе ја заштитат албанската фамилија, нашите најдобри традиции, нашата историја и нашиот идентитет и ќе имаат достојна иднина како Албанци и како Европјани истовремено. Така што, нема да се претворат во безвредни статистики, кои им се интересни само на оние кои ги гледаат Албанците како потрошувачи.

Lideri: Ви благодариме многу што прифативте да дадете ексклузивно интервју за порталот Lideri.mk.

Илир Мета: Ми беше задоволство и им посакувам на сите Албанци во Северна Македонија успех. За нас е многу важно Северна Македонија да просперира како правна држава каде што се гарантирани човековите права и особено правата на Албанците, кои се голем државотворен фактор, и просперитетот на Северна Македонија е голем придонес за целиот Балкан.