Кинескиот град Вухан изолира речиси милион луѓе откако пријави четири асимптоматски случаи на коронавирус.

Advertisements

На жителите од населбата Џанксија им е кажано да останат во своите домови три дена, по извештаите за случаи на инфекција.

Кина спроведува стратегија за „нула случаи на КОВИД“, вклучувајќи масовно тестирање и строга изолација. Таквата мерка резултираше со помалку смртни случаи отколку во многу други земји во светот. Сепак, стратегијата е критикувана бидејќи луѓето и бизнисите продолжуваат да се соочуваат со ограничувања.

Вухан му стана познат на светот на почетокот на 2020 година, бидејќи беше првиот град во светот што спроведе строги мерки за изолација. Истата мерка подоцна ја следеше поголемиот дел од светот.

Светската здравствена организација го прогласи коронавирусот како пандемија на 11 март 2020 година.

Досега, над 6 милиони луѓе починале од овој вирус.

Прикажи повеќе