НАУЧНИЦИТЕ открија досега невидени материјали за време на анализата на огромно вселенско парче карпа што падна во Сомалија. Пронајдоа повеќе непознати минерали. Две се анализирани и класифицирани, а ознаката на третата моментално се разгледува од страна на Меѓународната минералошка асоцијација.

Планетарниот геолог Крис Херд од Универзитетот во Алберта во Канада го претстави откритието на овие минерали на 21 ноември на симпозиумот за истражување на вселената. Минералите се именувани како елаиит и елкинстантонит, пишува Science Alert.

„Секогаш кога ќе пронајдете нов минерал, тоа значи дека геолошките услови и хемијата на карпите биле различни од она што сме го виделе претходно. Затоа ова е возбудливо, имате два минерали во овој конкретен метеорит кои се нови за науката, “, рече Херд.

Во Сомалија е со генерации, се пее во песни

Споменатата карпа, пронајдена во близина на градот Ел Али, неодамна беше идентификувана како метеорит. Станува збор за карпа тешка 15,2 тони, што го прави деветтиот по големина метеорит пронајден на Земјата.

Засега не се знае точно кога се урнал на нашата планета, но локалното население го нарекло „Ноќно паѓање“ (Eng. Nightfall) и за него се зборувало во фолклорот, песните и ората од 5 до 7 генерации. Се користел како наковална за острење ножеви.

Експертите го пронајдоа во 2019 година кога бараа опал во областа. Тие забележале чудна карпа со јами, земале примероци и ги испратиле во Херд на анализа и класификација. Херд набрзо утврдил дека тоа е всушност железен метеорит од семејството IAB и го нарекол Ел Али, по блискиот град.

Околу 350 метеорити припаѓаат на класификацијата IAB, а се карактеризираат, меѓу другото, и со претежно железо-никел состав со силикатни подмножества. Се претпоставува дека тие настанале кога железен астероид се стопил при удар. Со цел да се класифицира метеоритот, Херд и неговиот тим го анализирале неговиот хемиски состав и забележале нешто чудно.

Тие забележале дека некои од подмножествата имаат необична текстура, па Херд побарал помош од минералогот Ендрју Локок од Универзитетот во Алберта, кој набрзо утврдил дека во метеоритот има најмалку два претходно непознати минерали.

Дали заврши на пазарот?

Трет потенцијален нов минерал сè уште е во процес на идентификација и класификација, а експертите сега работат на истражување кое ги опишува процесите на формирање на овие новооткриени минерали и што значи тоа за формирањето на самиот метеорит Ел Али.

“Тоа е мојата професија – како да ги пронајдам геолошките процеси и геолошката историја на астероидот. Никогаш не мислев дека ќе работам на опишување на сосема нови минерали само поради пронаоѓање на метеорит”, објасни Херд.

Што се однесува до самото Доаѓање на ноќта, тој беше отстранет од местото каде што лежеше со генерации и беше однесен во главниот град на Сомалија, Могадишу. Таму беше измерена, а потоа преземена од сомалиската влада. Не се знае што се случило со него потоа, но има информации дека е пренесен во Кина, каде завршил во рацете на трговци со метеорити, кои најверојатно ќе го исечат и ќе го пуштат на пазарот.

Научниците се обидуваат да го откријат со надеж дека, во соработка со трговците и собирачите на метеорити, ќе добијат повеќе парчиња од оваа скапоцена карпа и ќе спроведат дополнителни истражувања.