Магаданска област (руски:Магада́нская о́бласть) е федерална област во Русија. Административен центар е градот Магадан.

Временските услови во Магадан деновиве се многу лоши и тешки. Во најтоплиот дел од годината, максималната дневна температура ретко го надминува 16-тиот степен на Целзиусовата скала.

Зимите се долги, студени, снежни и со силен ветер, а во текот на целата година е претежно облачно.

Најстудениот период е помеѓу 24-ти ноември и 20-ти март, со просечна највисока дневна температура под минус шест степени Целзиусови.

Најстудениот ден во годината е 1 февруари, со просечна минимална температура од минус 20 степени и просечна максимална дневна температура од минус 11 степени.

Во овој период од годината, исклучително е тешко да слетате на аеродромот во Магадан. Длабокиот минус и снегот се секојдневни од ноември до март, а силниот ветер понекогаш го прави скоро невозможно слетувањето на авион.

Погледнете една жестока борба меѓу пилотите и силниот ветар: