Непредвидливоста на коронавирусот ни покажа дека животот може да се смени во целост. Да стравуваме и да изгубиме сакани личности. Речиси целиот свет се бори со овој вирус, но навистина ние го имаме тајното оружје – бидете разумни, ограничете ги интеракциите надвор од вашиот дом и носете маска!

Новото истражување од Институтот за здравствена метрика и евалуација „IHME“ на Универзитетот во Вашингтон предвидува дека бројот на жртви од ковид-19 би можел да надмине 470.000 (и тоа само во Америка) до 1 март доколку продолжат сегашните трендови.

Сепак, научниците забележуваат дека тие статистики не се неизбежни. Тие велат дека би можеле да спасиме скоро 130.000 животи ако 95% од населението носи заштитна маска и ги почитува здравствените протоколи. Дури и ако само 85% од луѓето носат маска, можат да се спречат скоро 96.000 смртни случаи.

EPA EFE
EPA-EFE/JESUS DIGES

Центрите за контрола и превенција на болести велат дека носењето маска покрај тоа што го штити вашето здравје го штити и здравјето на луѓето околу вас. Од таму велат дека седум студии до сега покажале дека носењето маска навистина штити од спречување на ширењето на вирусот.

Анализата на податоците покажува дека само 15% зголемување на носењето маски може да спречи потреба од карантини и може да помогне во намалување на економските загуби на државите кои се соочуваат со пандемијата на коронавирус.

Студијата вели дека видот на маската за лице, како и колку долго се носи маската, прават разлика. Истражувачите велат дека честичките на коронавирусот се помали од 5 микрони и само маската „N95“ може да го спречи ширењето на вирусот. Истражувачите велат дека ефективноста на заштитните маски направени од други материјали иако не е толку голема, сепак можат да го намалат ширењето на инфекцијата.

unsplash

Претходната студија објавена во списанието „Aerosol Science and Technology“ сугерира дека и едноставната платнена маска може да биде доста ефективна.

Истражувачите велат дека доколку не носите заштитна маска, кашлицата може да испрати честички на повеќе од 6 метри. Двослојната заштитна маска го намалува пробивањето на честичките од кашлица за 77%.

Тоа е всушност повеќе отколку што очекував пред да го започнеме експериментот, тоа е добра вест“, вели Јифанг Зју, професор по еколошки здравствени науки во Училиште за јавно здравство.

EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Маските за еднократна употреба што ги тестиравме се всушност доста ефикасни. Тие можат да понудат некаде околу 90% намалување на честичките“, вели Зју, истакнувајќи дека заштитните визири не спаѓаат во оваа категорија и нудат многу помала заштита.

Луѓето сè уште не носат маски

И покрај сите студии, предупредувања, па дури и законски мерки, луѓето сè уште не носат маски. Дали за некои луѓе носењето маска стана прашање на политика наспроти наука?

Д-р Вилијам Шафнер, експерт за инфективни болести и професор на Медицинскиот факултет на Универзитетот Вандербилт во Тенеси, вели дека ова не е изненадувачка појава.

EPA-EFE/ANTONIO BAT

За време на војните со вакцини, психолозите нè научија дека ова е сосема нормален одговор на човекот… Кога луѓето имаат многу цврсти верувања, тие двојно се зголемуваат со текот на времето. Влегуваат во дефанзивен лак и тоа е она што се случува низ целиот свет“, вели тој.

Шефнер вели дека воспоставувањето на национален пристап заснован на наука и јавно здравје ќе биде тешко.