Олимписките игри во Токио започнуваат на 23 јули и ќе траат до 8 август.

Пред неколку дена, организаторите на Олимписките игри објавија дека е донесена одлука Олимпијадата да се одржи пред празни трибини, бидејќи во моментов во Токио беше прогласена вонредна состојба поради коронавирусот.

Беше под знак прашалник дали воопшто ќе се одржат Олимписките игри, но организаторите не сакаа да го одложат натпреварувањето ниту ова лето.

Сепак, јасно е дека во Токио ќе има ригорозни мерки поради коронавирусот, а навивачите нема да имаат можност да го следат натпреварувањето на Олимписките игри од трибините.

Покрај тоа, организаторите донесоа уште една одлука што целосно ја изненади спортската јавност.

Имено, организаторите денес објавија дека доделувањето медали нема да се изврши како и обично. Поради правилата околу коронавирусот, беше одлучено носителите на медали да стават медал околу вратот.

Претседателот на Меѓународниот олимписки комитет, Томас Бах, потврди дека е донесена одлука за доделување медали и дека победниците ќе мора да ги почитуваат овие правила.

“Медалите нема да бидат поставени околу вратот на победниците. Тие ќе донесат медали во послужавникот, а потоа спортистите сами ќе ги земат. Лицето кое ќе ги постави медалите на послужавникот ќе носи дезинфицирани ракавици. Освојувачите на медали и спортистите ќе носат маски Нема да има ракување или прегратки за време на доделувањето на наградите “, рече Бах.

Интересно е што состојбата со општа опасност во Токио трае до 8 август, кога ќе завршат Олимписките игри. Денес во овој град имало 1149 новоинфицирани лица, што е највисоко во претходните шест месеци.