A member of the local electoral commission hangs a banner on the doors of a polling station ahead of the planned referendum on the joining of the Donetsk people's republic to Russia, in Donetsk, Ukraine September 22, 2022. The banner reads: "District сommission of referendum no. 17008". REUTERS/Alexander Ermochenko

Жителите од украинските региони Доњецк и Луганск контролирани од Москва ги завршија последните подготовки за отпочнување на референдумското изјаснување за отчепување од Украина и присоединување со Русија.

Повикани се сите граѓани на самопрогласената Народна Република Доњецк со право на глас.

Ова го изјави шефот на избирачкиот штап на сепаратистите.

Набрзина свиканите референдуми на четири територии на истокот и југот од земјата следат откако претседателот Владимир Путин драматично најави делумна мобилизација за да ги зајакне руските линии на фронтот во Украина.