реклама

Кучињата, како и луѓето, можат да имаат различни фобии и стравови кои можат да бидат предизвикани од различни околности и искуства.

Некои од најчестите стравови и фобии кај кучињата вклучуваат:

  • страв од бучава, како гром, огномет или пукање
  • страв од странци и нови луѓе
  • страв од други кучиња
  • страв од возење во автомобил
  • страв од осаменост и напуштање
  • страв од ветеринар
  • страв од правосмукалки, метли и други апарати за домаќинство
  • страв од вода, пливање и дожд
  • страв од одење на поводник
  • страв од темнина или одредени видови на предмети, како што се чадори

реклама

Важно е да се разбере дека овие стравови и фобии се нормални и се лекуваат. Ако забележите дека вашето куче страда од страв или фобија, најдобро е да се консултирате со ветеринар или куче бихејвиорист за да ви помогне да ја разберете причината за проблемот и да најдете соодветно решение.

реклама