Недостатокот на одговори од страна на унгарската влада за наводно шпионирање новинари, политичари и бизнисмени ги покрена прашањата пред комисијата за утврдување факти на Европската унија за тоа дали самата држава може да стои зад надзорот.

Advertisements

Шефицата на Одборот на Европскиот парламент за граѓанска слобода, правосудство и внатрешни работи, Гвендолин Делбос-Корфилд, денеска изјави дека за време на официјалната посета на Унгарија оваа недела, нејзината делегација разговарала со неколку унгарски новинари чии телефони биле заразени со шпионскиот софтвер „Пегасус“.

Глобалната истрага од неколку водечки светски медиуми објавена во јули покажа дека софтверот на израелската компанија „НСО Груп“, бил користен во Унгарија за таен надзор, вклучувајќи најмалку 10 адвокати, еден опозициски политичар и неколку новинари критички настроени кон Владата.

Делбос-Корфилд на прес-конференција во Будимпешта рече дека неколку новинари со кои разговарала делегацијата, велат дека аферата „Пегасус“ е трауматична за нив.

Според истражувачката сторија, шпионскиот софтвер се инфилтрира во телефоните за да собира лични податоци, како и податоци за локацијата, и може тајно да го контролира телефонскиот микрофон и камера.