Данска ќе испрати воени инструктори во Британија за да ги обучуваат украинските војници, а исто така има за цел да ги обучи украинските офицери во Данска, изјави данскиот министер за одбрана пред денешната конференција во Копенхаген на која се очекува британските, данските и украинските министри за одбрана да разговараат за долгорочна поддршка за Украина, вклучително и воена обука, чистење мини и снабдување со оружје.

Advertisements

„За кратко време, Данска испраќа 130 воени инструктори на британски проект за обука“, изјави министерот за одбрана Мортен Бодсков, наведувајќи дека инструкторите ќе им обезбедат основна воена обука, вклучително и урбани борбени и тактички операции, на украинските војници со ограничено воено искуство. Данска, исто така, ќе обучува украински воен персонал на своја територија, додаде Бодсков, велејќи дека првиот чекор ќе биде едукација на воени офицери.

Прикажи повеќе