Арапскиот антички хороскоп не е толку познат на Запад – но е многу интересен! Потекнува во античко време, е широко распространета во арапските земји, а во Европа пристигнала околу 15 век.

Арапите, како антички воини, веруваат дека секој човек има квалитети на оружје.

Анализата се заснова на воинствен дух, мудрост, одбрана, рамнотежа, фатализам и еволуција. Ги допира главните квалитети на човекот, љубовта, добрите и лошите страни и разбирањето со другите.

Да одиме…

Прво треба да соберете поени со одговарање на 3 прашања:

  1. Вашиот датум на раѓање е:

Помеѓу 23 август и 22 септември – (1 поен)
Помеѓу 21 март и 20 април – (2 поени)
Помеѓу 21 мај и 22 јуни – (3 поени)
Помеѓу 23 октомври и 21 ноември – (4 поени)
Помеѓу 21 мај и 20 јуни – (5 поени)
Помеѓу 21 април и 20 мај – (6 поени)
Помеѓу 20 февруари и 20 март – (7 поени)
Помеѓу 23 септември и 22 октомври – (8 поени)
Помеѓу 23 јули и 22 август – (9 поени)
Помеѓу 29 декември и 20 јануари – (10 поени)
Помеѓу 21 јануари и 19 февруари – (11 поени)
Помеѓу 22 ноември и 21 декември – (12 поени).

  1. Во моментот на вашето раѓање, вашето родно место имало приближно:

Помалку од 500 жители – (1 бод)
Помеѓу 500 и 2.000 жители – (2 поени)
Од 2 илјади до 5 илјади жители – (3 бода)
Од 5 илјади до 15 илјади жители – (4 бода)
Од 15 илјади до 50 илјади жители – (5 бода)
Од 50 илјади до 100 илјади жители – (6 бода)
Од 100 илјади до 200 илјади жители – (7 бода)
Од 200 илјади до 350 илјади жители – (8 бода)
Од 350 илјади до 500 илјади жители – (9 бода)
Од 500 илјади до 600 илјади жители – (10 бода)
Од 600 илјади до 700 илјади жители – (11 бода)
Над 700 илјади жители – (12 поени)

  1. Кога се родивте, вашите родители беа (татковата професија се зема):

Без занимање, сезонски работници, невработени – (1 бод)
Неквалификувани работници, земјоделци – (2 поени)
Квалификувани работници, трговци, занаетчии, среден медицински персонал – (3 поени)
Едукатори, доктори и едукатори – (4 поени)
Воен персонал, воени офицери – (5 поени)
Административни службеници од сите видови – (6 бода)
Новинари, писатели, поети – (7 поени)
Помлади менаџери во банки, економија, трговија, транспорт – (8 поени)
Политичари, дипломати, адвокати, судии, архитекти, инженери – (9 поени)
Уметници, сликари, актери, скулптори, применети уметници – (10 поени)
Високи директори, директори на компании – (11 поени)
Познати личности: наука, политика, уметност, спорт, забава – (12 поени)

Акумулација на поени

Додадете ги броевите и поделете го добиениот број со бројот три и во долната колона ќе го најдете бројот под кој е вашето оружје.

Да речеме: вие сте родени на 28 јули (9 поени), во град кој имал од 50 до 100 илјади жители (6 поени), а татко ви бил понизок управител (8 поени). Значи, кога ќе додадете 9 + 6 + 8 = 23!

Во случај бројот што го добивате, како во овој случај, да не е делив со 3, тогаш ќе го изберете најблискиот број што е делив со три, во овој случај тој е 24. Така на крајот го добиваме бројот 8 во примерот погоре.

Сега пресметајте го вашиот број и видете кое оружје ве карактеризира.

ОРУЖЈЕ:
1) НОЖ
2) КАМА (ПРАВНА КАМА)
3) СЕЧАЧ ЗА ПЕНКАЛА (ЏЕБЕН НОЖ СО СВКЛУВАЊЕ)
4) АРАПСКИ МЕЧ
5) Буздуван 
6) Топуз
7) Секира
8) Синџир
9) Сабја
10) КОПЈА
11) Прачка
12) СТРЕЛИ

НОЖ

Древни оружја и алатки кои се користеле уште од античко време за различни намени: од напад и одбрана до секојдневна употреба во кујната.

Личноста родена во овој знак е непредвидлива, расположена, често по малку мрзелива, дива, независна, рамнодушна кон дисциплината и врските кои ветуваат многу, сака да доминира и сама да носи одлуки.

Сигурна во себе и во сопствената интелигенција, таа не прифаќа конвенционалности и правила во однесувањето. Мислењата на другите ја оставаат рамнодушна.

Во љубовта не прифаќа компромиси, склона е на сцени, бидејќи често има слаби нерви. Важно е да најде личност која го трпи сето тоа, за да се постигне хармонија.

Се согласува само со лица во знаците: боздоган, синџир, стрела и прашка.

Не се согласува добро со другите, а особено е лош однос со родените во знакот на нож, арапски меч и сабја.

КАМА – ПРАВИЛНА КАМА

Старо, многу грубо оружје слично на џатаган, но со прави сечила.

Личноста родена во овој знак е горда и верна. Иако понекогаш знае да реагира бурно, во суштина е симпатична. Таа е често омилена во општеството. Таа е обдарена со голема виталност, одлично здравје и неуништлива енергија. Таа е многу храбра и многу добро се справува со опасни ситуации и предизвици.

Во љубовта таа е романтична, знае и сака да даде многу. Но, таа никогаш не толерира неверство и ако тоа го направи нејзиниот сакан, нивната врска е завршена, без разлика колку неволји може да и донесе.

Добро оди со оние родени под знакот на синџирот, лак и стрела, жезло и копје.

СЕКАЧ – ЏЕБЕН НОЖ НА СВИТКАЊЕ

Друга алатка за домаќинство која може да биде многу опасна ако е во рацете на лоша личност.

Човекот роден во овој знак е дисциплиниран, одличен работник и долго размислува пред да се одлучи за нешто. Не сака нагли промени, има свои воспоставени навики од кои тешко се откажува, а кога е принудена на тоа, многу тешко паѓа. Таа има свој начин на живот, уредност, педантерија, здрав живот и љубов кон спортот од кој не се откажува ниту во брак, па често ја сметаат за егоист. Ова не е во ред, бидејќи таа не е егоист, туку само ги сака своите навики.

Во љубовта таа е верна, цврста и не бара многу. Но, ако најде личност која е сосема спротивна од нејзините навики, настанува страшна дисхармонија. Затоа мора внимателно да го избере партнерот.

Добро оди со: копје, прашка и стрела, а слабо со сабја, меч и синџир.

АРАПСКИ МЕЧ

Ова е опасно старо оружје за напад, но и за одбрана.

Личноста родена во овој знак е авантуристичка, агресивна, нервозна, често малку сурова, сака ризик и авантура. Таа има свој морал и норми до кои се придржува и не ја интересираат мислењата на другите. Кога сака да постигне нешто е и бескрупулозна, за неа често важи поговорката: „Целта ги оправдува средствата“.

Во љубовта знае што сака и кого сака. И кога ќе избере некого, дефинитивно ќе биде со него, колку и да изгледа невозможно. Љубовта ја менува, нежна е со саканата, подготвена на жртви и и дозволува се. Но, за да се случи тоа, таа личност мора да е родена во еден од следните знаци: стрела, жезло, жезло, прашка. Нема хармонија со нож, нож и синџир.

Буздуван 

Средновековно оружје, кое денес може да се види само во музеите.

Личноста родена во овој знак добро се справува во секоја ситуација, знае да дава наредби, но прифаќа и туѓи наредби, е добар пријател и личност на која може да се смета во време на неволја. Љубопитна е и храбра, сака патувања и ненадејни необични искуства.

Таа е непостојана во љубовта, сака флертување, не сака да се врзува и сите нејзини врски се површни. Тој повеќе го цени пријателството отколку љубовта.

Добро оди со сите знаци, освен со стрела, прашка и боздоган.

Топуз

Ова е исто така средновековно оружје, но денес тешко може да се најде во музеите.

Личноста родена во овој знак е поврзана со скриени доблести, кои тешко се забележуваат веднаш. Може да изгледа мрзеливо, но всушност е многу методична во работата и тоа што го прифаќа не го прави површно. Таа е многу мудра и нејзината интелигенција е мирна.

Таа молчи, поради што работи бавно, а е многу ефикасна кога се обврзува на нешто.

Во љубовта тој е идеален партнер, бидејќи не бара многу и сака стабилен семеен живот. Не сака тепачки и сцени, сака природа и прошетки, романтични ситуации.

Добро оди со сите, но малку потешко со синџир, прашка и боздоган.

Секира

Тоа е незаменливо како алатка, а неприфатливо како оружје.

Личноста родена во овој знак има огромна жед за знаење и железна волја. Оние кои се посветуваат на истражувачки потфати од секаков вид, постигнуваат фантастичен успех во својата професија. Храбрите и амбициозните не познаваат пречки. Сепак, како луѓе тие се многу мирни, тие се идеалисти кои сонуваат за свет без војни и сакаат еднаквост меѓу луѓето.

Во љубовта нуди, но и бара едноставност, мали внимание и нежност. Ова може да се најде само кај оние родени под знакот на синџирот и прашката. Многу лоши врски се со ножот, сабјата и арапскиот меч.

Синџир

Средновековно оружје, користено во поретки прилики.

Личноста родена во овој знак е ефикасен дипломат, кој сака просперитет, убави нешта, познати луѓе и е талентиран љубовник. Личноста од овој знак знае да ги заведе луѓето и да ги убеди, може да биде добар лидер. Ако видите маж кој прави сто глупости поради жена, знајте дека во деведесет проценти од случаите се работи за жена од овој знак.

Тој е многу голем дипломат и очигледно се согласува со сите, но крие со кого не се согласува. Сепак, не и се препорачува да се врзува со боздоган и боздоган.

Сабја

Иако е парадно оружје, може да биде многу опасно.

Личноста родена во овој знак е родена да командува, бидејќи поседува природен авторитет, чувство на организација и задоволство во владеењето. Тој е сноб и сака да доминира во модерното општество, не сака осаменост, сака бучни места.

Таа е добра мајка-татко во бракот. Таа е самопожртвувана за своето семејство и се труди да и го даде најдоброто.

Во љубовта сака оригиналност, огнени изјави и многу витештво кое го бара, но и пружа.

Добро оди со стрела и копје, но лошо со нож, секира, боздоган и боздоган.

КОПЈЕ

Се нарекува и „халберд“, античко средновековно оружје што го носеле благородниците.

Личноста родена во овој знак е интелектуална по природа, луцидна и физички привлечна. Има богата фантазија, добро зборува, добро се снаоѓа во секоја прилика и во секое друштво. Тој е одличен психолог. Нејзината мана е што се чувствува супериорно, па бара многу од животот и се разочарува кога не постигнува (не)возможни цели.

Во љубовта бара да ја обожаваат, а ако не е засекогаш разочарана. Не сака флертување.

Добро може да оди со нож и кама, но не и со прашка. Таа е рамнодушна кон другите знаци.

ПРАЧКА

Едно од најстарите оружја, кое денес постои само како играчка.

Личноста родена во овој знак е креативен идеалист, интелигентен, но често паѓа во депресија.

Често се случува да се сомнева во себе и во својата сила, да и треба помош во неволјите од кои понекогаш не знае сама да се извлече. Често е боем со распеана душа, сака талкање и не сака сигурност.

Во љубовта е исклучително романтична, сака страсно, но не само еднаш, бидејќи има љубовна природа.

Добро оди со стрела, арапски меч и секира, но слабо со сабја и копје, пишува Atma.hr.