Кога надвор е студено, а температурите се спуштаат под нула Целзиусови степени, често може да послужи како инстинкт да се посегне по обилни и калорични порции храна, особено оние со месо, во обид да се загрее. Прашањето е дали е ова точно?
Според Сигна Сванфелд, главен нутриционист во апликацијата за здрава исхрана Lifesum, ние всушност согоруваме повеќе калории во зима.
„Трошиме малку повеќе енергија кога ни е ладно, бидејќи нашето тело користи повеќе енергија за да се загрее. „За разлика од тоа, во топла клима со високи температури, можеби ќе се чувствуваме повеќе расположени за полесна храна“, изјави таа за HuffPost.
Таа истакнува дека можеме да почувствуваме и желба да јадеме повеќе топла храна отколку полесни јадења како салати, сендвичи и овошје.
Сванфелд додава дека претходните истражувања од 2021 година покажале дека нашиот метаболизам се забрзува кога е постудено, „додека нашата желба за јадење исто така се зголемува во споредба со потопла клима“.
„Не треба да правиме никакви драстични промени, иако можеби е паметно да ги слушате сигналите за глад на вашето тело и да обезбедите доволно енергија и балансирана дистрибуција на макронутриенти“, објаснува таа и предлага избалансирани и топли оброци со многу протеини, влакна и незаситени мастите.
Сложените јаглехидрати се исто така идеални бидејќи бараат повеќе енергија за варење.
„Ако имате некаква цел за тежина, би било мудро да го следите внесот на калории за да бидете сигурни дека внесувате доволно, но и да бидете сигурни дека останувате во рамките на вашите потреби за да избегнете да јадете повеќе отколку што ви треба поради зголемениот глад. “ објаснува Сванфелд.
Па, зошто се чувствуваме толку гладни ако навистина не ни треба толку многу дополнителна храна?
Написот објавен од „Гардијан“ сугерира дека тоа би можело да биде поврзано со серотонин, слабеење на сончевата светлина што значи дека се обидуваме да најдеме други извори на среќа, кои би можеле да ве доведат до навики поврзани со внесувањето храна.
Сончевата светлина предизвикува хормон кој ги стимулира меланоцитите, кој може да го потисне гладот, а намалениот број на дневни часови последователно може да го зголеми гладот и апетитот.
Експертите препорачуваат да се придржувате до диететски внес во период од 12 часа, иако тоа не е можно за секого, но помага да се „оптимизира“ шеќерот во крвта.
Исто така, подобро е да не грицкате доцна навечер, туку да одите на прошетка по вечерата,