МНОГУ здравствени експерти тврдат дека конзумирањето на свежо овошје е важно за урамнотежена исхрана. Како што објаснуваат, овошјето е одличен извор на есенцијални витамини, минерали, влакна и антиоксиданси кои го одржуваат здравјето на нашето тело. Сепак, се почесто слушаме дека не се препорачува да се јаде овошје во ниту еден период од денот, пренесува NDTV.

Диететичарите советуваат дека треба да избегнувате да јадете овошје веднаш по оброкот. Еден од најчестите аргументи за ова тврдење е дека шеќерот и јаглехидратите можат да доведат до ферментација на храната, што може да го попречи вашиот дигестивен систем. Нутриционистката Шилпа Арора се согласува со овој совет.

„Овошјето е оброк само по себе, па како такво никогаш не треба да се комбинира со други главни оброци. Имено, шеќерот во овошјето ферментира доколку се вари со тешки протеини, на кои обично им треба одредено време да се сварат“, објаснува Арора.

д-р. Замуруд Пател, консултант диететичар, предлага: „Јадењето овошје веднаш по оброкот не е добра идеја бидејќи може да не се вари правилно. Хранливите материи исто така може да не се апсорбираат правилно, па затоа се препорачува да се остави празнина од најмалку 30 минути. помеѓу оброк и овошна закуска.”