Пуштањето на звукови на луѓето додека спијат може да им помогне да заборават одредени спомени, сугерира новото истражување.

Научниците велат дека методот еден ден би можел да се развие во техника која ќе помогне во борбата против трауматските спомени. Претходните истражувања покажаа дека репродукцијата на звучни сигнали за време на спиењето може да се користи за зајакнување на одредени спомени.

Сепак, научниците сугерираат дека најновата студија е првата што обезбеди цврсти докази дека техниката може да се користи и за да ги натера луѓето да заборават.

„Луѓето кои доживеале траума може да страдаат од широк спектар на вознемирувачки симптоми“

Водачот на студијата, д-р Бардур Јоенсен, поранешен докторант на Катедрата за психологија на Универзитетот во Јорк, рече: „Иако сè уште е многу експериментален во оваа фаза, резултатите од нашата студија ја зголемуваат можноста дека можеме да ја зголемиме и намалиме способноста да се потсетиме на конкретни спомени. со пуштање звучни сигнали кога поединецот спие.“

„Луѓето кои доживеале траума може да страдаат од широк спектар на вознемирувачки симптоми поради сеќавањата на овие настани. Иако е сè уште далеку, нашето откритие потенцијално би можело да го отвори патот за нови техники за ослабување на овие спомени кои би можеле да се користат заедно со постоечките терапии“.

Студиски курс

Во студијата, 29 луѓе беа замолени да научат парови зборови кои делат некои исти слогови, вклучувајќи секојдневни предмети, локации и познати луѓе.

Претходните истражувања покажаа дека учењето парови зборови и свирењето на звукот поврзан со одреден пар додека спиете ја подобрува меморијата на пар зборови кога субјектите се будат.

Во оваа студија, се покажа дека кога паровите зборови се преклопуваат во некои слогови, и на учесниците им се пушта звук поврзан со еден од зборовите, меморијата за парот зборови се подобрува, но меморијата за другиот пар се намалува.

Научниците велат дека ова сугерира дека е можно да се поттикне селективно заборавање со свирење поврзани звуци за време на спиењето.

Манипулација со соништата

Коавторот на студијата, д-р Ајдан Хорнер, од Одделот за психологија на Универзитетот во Јорк, рече: „Односот помеѓу спиењето и меморијата е фасцинантен. Знаеме дека спиењето е клучно за обработката на меморијата, а нашите сеќавања имаат тенденција да бидат подобри по менструацијата. на спиењето. Точните механизми кои се во игра остануваат нејасни. , но за време на спиењето се чини дека важните врски се зајакнуваат, а неважните се отфрлаат“.

„Истражувањето ја отвора можноста за манипулирање со овој процес за да може сонот да се искористи за да се ослабат болните сеќавања“, вели Хорнер.

„Следните чекори за нашиот научен тим се да се утврди како овие аудитивни знаци предизвикуваат заборавање, како можеме да го вклучиме и исклучиме ефектот и дали можеме да ја користиме истата техника за да ги ослабиме постоечките спомени од реалниот свет.